Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt (2024)

Drie keer zoveel als nu

Door Michaël Niewold·5 april 2024·Aangepast: 5 april 2024

© ANP / Remko de WaalDit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt (1)

RTL Nieuws

Stel dat Mark Rutte benoemd wordt als nieuwe topman van de NAVO, dan gaat hij er financieel flink op vooruit. Hij gaat ruim drie keer zoveel verdienen als nu als (demissionair) minister-president.

Vooropgesteld: Rutte heeft de baan nog niet binnen. Om benoemd te worden tot secretaris-generaal van de NAVO, het machtigste militaire bondgenootschap ter wereld, moeten alle 32 lidstaten hun goedkeuring geven. Rutte heeft steun van 28 landen. Hij ligt dus op pole position voor de baan.

Lees ookDe hobbelige weg naar de nieuwe baan van Mark Rutte

Als Rutte de baan krijgt, maakt hem dat waarschijnlijk miljonair - als hij dat niet al was. De secretaris-generaal van de NAVO wordt voor een periode van vier jaar benoemd. En doorgaans maken ze die ook wel vol. De laatste drie mannen zaten er gemiddeld ruim zes jaar.

Ruim 3 ton per jaar

Stel dat Rutte het ook zo lang volhoudt, dan verdient hij over die periode een slordige 2 miljoen euro. Per maand verdient de NAVO-topman op dit moment namelijk 26,457,59 euro. Daarover hoeft dus geen belasting betaald te worden. Wel gaat 8 procent van het loon naar een pensioenpotje voor later. De NAVO zelf doet daar nog eens 12 procent van het maandloon bovenop, laat het bondgenootschap weten.

Per jaar krijgt Rutte daarmee - nogmaals: als hij het wordt - ruim 300.000 euro. Dat is ongeveer drie keer zoveel als zijn salaris als premier. Dat is 189.210 bruto. Als de Belastingdienst langs is geweest blijft daar nog een slordige ton van over.

Lees ookNAVO bestaat 75 jaar, maar veel valt er niet te vieren

Daar hoeft de NAVO-baas niet bang voor te zijn. In 1951, twee jaar na de oprichting van het militaire bondgenootschap, is afgesproken dat mensen in dienst van de NAVOgeen belasting hoeven te betalen in andere lidstaten als zij daar wonen.

Geen belastingaanslag van de Belgische fiscus voor Rutte dus. En daardoor kan hij lekker sparen. De secundaire arbeidsvoorwaarden van de NAVO zijn namelijk goed.

Ambtswoning à 12 miljoen euro

Zo is er een ambtswoning voor de NAVO-topman. Die is gelegen aan een doodlopende zijstraat - lekker rustig - van de mondaine Louizalaan in de Belgische hoofdstad. Het monumentale pand, dat onzichtbaar is gemaakt op Google Streetview,werd in 2020 nog getaxeerd op 12 miljoen euro. Het onderhoud van het pand is ook voor rekening van de werkgever.

Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt (4)

© RTL Nieuws / Google Maps

Mocht hij nu gehecht zijn aan zijn eigen meubels, dan kan hij die belastingvrij invoeren. En aan het eind van zijn dienstverband, ook weer belastingvrij terug verschepen.

Ook zijn geliefde Saab mag hij meenemen zonder dat hij er de Belgische bpm over hoeft te betalen, zolang hij deze alleen privé gebruikt. Eventueel kan hij zijn voertuig wel op Belgisch kenteken laten zetten.

Auto met chauffeur

Van en naar werk kan op de fiets, maar het is wel zo'n 10 kilometer. Heen. En 10 km terug. Gelukkig is er een pool van dienstauto's met chauffeurs beschikbaar voor het hogere echelon managers van de NAVO.

Verder is maar de vraag of hij überhaupt wel mág fietsen, vanwege het enorme beveiligingsrisico. "Als de NAVO-baas iets wordt aangedaan is dat natuurlijk schadelijk voor de beeldvorming over het hele bondgenootschap", legt politiek verslaggever Roel Schreinemachers uit.

Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt (5)

© ANP / Hollandse Hoogte / Jilmer Postma

Eenmaal op kantoor is alles ook tot in de puntjes geregeld. In het immense hoofdkwartier van de NAVOis een kapper gevestigd, en een winkeltje dat kranten, boeken en chocolade verkoopt. Ook is er een kledingstomerij en een schoenmaker. Er zijn ook meerdere restaurants en (koffie)barretjes.

Diplomatieke onschendbaarheid

Stel dat Rutte een kaartje wil versturen, dan kan dat via het postkantoor dat er ook zit. Mocht het nu een kattenbelletje zijn dat niemand anders mag zien, dan heeft hij het recht om dit per diplomatieke post te versturen. Een koerier zal dan zijn verzegelde post bezorgen.

Lees ookWaarom Xi Jinping tijd vrijmaakt voor Rutte: 'Best ongebruikelijk'

Rutte krijgtook diplomatieke onschendbaarheid, waardoor hij niet vervolgd kan worden voor wat hij zegt of doet uit hoofde van zijn functie. Die immuniteit had hij overigens ook alvanwege zijn huidige baan.

Vertrekbonus en pensioen

In 2022 kregen de 13 belangrijkste managers van de organisatie bij elkaar opgeteld een bedrag van 3,6 miljoen euro aan salaris en andere vergoedingen. In totaal werd in 2022 bijna 61.000 euro gedeclareerd door 13 topambtenaren van de NAVO. Dat management mag ook nog geld lenen van de organisatie.

Na zijn vertrek heeft de SG ook nog recht op een vertrekbonus, van maximaal één jaarsalaris.

Lees meer over

Mark RutteNAVODefensieZ link in bioEditie NL Link in bio

Dit gaat Rutte (belastingvrij) verdienen als hij NAVO-topman wordt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6346

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.